Totul despre endodonţie

Termenul de endodonţie este alcătuit din două cuvinte sugestive de origine greacă, “endo” care înseamnă înăuntru și “dontia” care se traduce ca dinte. Așadar, așa cum reiese din semnificația numelui, endodonția este ramura medicinii dentare ce are ca scop diagnosticarea, prevenirea și tratarea afecțiunilor din interiorul dintelui, mai exact, a țesutului viu al dintelui numit pulpă dentară sau nervul dintelui.

1. Ce înseamnă tratamentul de endodonţie?

Mulți dintre pacienți sunt familiarizați cu tratamentul de canal sau de scoatere a nervului neștiind că în termeni medicali acestea sunt denumite tratamente endodontice.

Terapia endodontică este printre cele mai practicate proceduri stomatologice și se realizează atunci când nervul dintelui este inflamat sau infectat, dorindu-se diminuarea riscului de devitalizare a dintelui (scoaterea nervului), cu precădere salvarea dintelui deteriorat. În urma tratamentului endodontic, dintele își păstrează rolurile biologice și mecanice, fiind hrănit de către țesuturile din jur.

2. Care sunt semnele și simptomele unui dinte ce necesită o asftel de procedură?

 Pacienții pot aprecia că au nevoie să li se realizeze acest tip de tratament stomatologic atunci când :

  • apar spontan dureri ce iradiază și nu dispar la tratament cu analgezice orale;
  • există o sensibilitate ridicată la alimente calde, reci, dulci;
  • există o sensibilitate la atingere și masticație;
  • mobilitatea dinților apare;
  • se realizează decolorarea dinților datorită pulpei dentare care se necrozează (moare);
  • apare o durere pulsatilă violentă;
  • apar carii profunde cu formarea infecțiilor sau chiar a abceselor dentare ce pot degenera afectând osul dintelui.

Aceste semne și simptome se pot trata de către medicul specialist atât prin procedura clasică (cu ochiul liber), cât și prin utilizarea microscopului endodontic ce asigură o rată de succes mult mai mare. Oricare variantă terapeutică de mai sus s-ar folosi, cu ajutorul tratamentului de endodonţie se vor putea salva dinții, care în caz contrar se vor putea pierde prin extracții dentare ulterioare.

3. Endodonție microscopică

Tratamentul endodontic realizat cu ajutorul microscoplui este, mai exact, eficient și lipsit de riscuri față de tehnica clasică, deoarece prin performanţele sale optice deosebite permite mult mai bine vizualizarea structurii interne a dintelui. Astfel, în mod clar, se poate face diferența între extracția și salvarea dintelui.

3.1. Care sunt avantajele endodonției microscopice?

  • stabilește un diagnostic precis și sigur;
  • realizează proceduri inaccesibile cu ochiul liber;
  • în cazul reușitei tratamentului, se elimină în totalitate infecția din canal;
  • tratament riguros, corect, nedureros și complet al canalelor, vederea în detaliu fiind amplificată;
  • refacere rapidă, țesuturile moi fiind mai puțin traumatizate;
  • durată mică a tratamentului, într-o singură ședință (în funcție de severitatea cazului, maxim 2 ore);
  • economie de bani și timp, comparativ cu alternativa extracției ce este urmată apoi de tratament implantologic;
  • rezultat sigur, ce păstrează o durată lungă de viață a dintelui natural.

3.2. Care sunt etapele tratamentului de endodonţie sub microscop?

La fel ca orice tip de tratament medical, și tehnica endodontică la microscop are ca primă etapă anamneza. Aceasta din urmă reprezintă primul pas prin care medicul specialist încearcă să afle de la pacient cât mai multe informații referitoare la problema sa stomatologică.

Anamneza este urmată de un consult atent pentru a se descoperi sursa de unde provin semnele si simptomele resimțite de pacient, iar mai apoi se vor efectua o serie de radiografii. În urma acestor informații adunate, medicul stabilește cu exactitate un plan de tratament individualizat, cu scopul tratării cu succes a problemei prezentate.

Dacă te numeri printre pacienții care au astfel de simptome sau dacă dorești opinia unuia dintre specialiștii noștri cu privire la cel mai potrivit tratament pentru condiția ta stomatologică, te invităm la Creative Dentline, unde vom avea grijă să-ți păstrăm zâmbetul pe buze.

Consultă aici lista de prețuri pentru a te informa de costul unui tratament endodontic.

Distribuie acest sfat util

Explorează și alte sfaturi

Radiografiile dentare

O radiografie dentară este un examen suplimentar, esențial, indicat de medicul stomatolog, ce întregește anamneza și examenul obiectiv, permițând medicului să investigheze cu exactitate problema

Citește în continuare

Boala parodontală

Boala parodontală cunoscută popular “parodontoză” este o afecțiune inflamatorie cronică, ce progresează lent și care se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dinților precum:

Citește în continuare