O radiografie dentară este un examen suplimentar, esențial, indicat de medicul stomatolog, ce întregește anamneza și examenul obiectiv, permițând medicului să investigheze cu exactitate problema dentară a pacientului. Astfel, se poate stabili un diagnostic precis și un plan de tratament corect.
Radiografia dentară este o reprezentare sub forma unei imagini a dinților, maxilarului și țesuturilor înconjurătoare, cu ajutorul razelor X. Aceasta poate dezvălui posibile afecţiuni care nu pot fi observate cu ochiul liber.
1. Care este rolul radiografiei dentare?
Se poate afirma că radiografia dentară are un dublu avantaj. Radiografia este, în primul rând, un adjuvant al consultației stomatologice. Atunci când medicul stomatolog nu poate trage o concluzie sigură doar pe baza plângerilor și simptomelor pacienților ce le acuză la consult, radiografia dentară poate fi un ajutor de o importanţă majoră în ceea ce priveşte succesul tratamentelor.
În al doilea rând, rolul radiografiei este cel de factor de prevenție. Astfel, problemele dentare, care cu timpul ar putea dezvolta complicaţii, pot fi depistate încă din fază incipientă cu ajutorul radiografiei. Prin urmare se poate începe un tratament specific fiecărui pacient.
2. Tipuri de radiografie dentară
Datorită progresului tehnologic avansat al medicinii dentare, radiografiile dentare au în prezent o claritate și o acuratețe mărită, majoritatea fiind eliberate în format digital, pe CD sau e-mail. Cele mai importante tipuri de radiografii dentare sunt:
2.1. Radiografia digitală panoramică (numită și ortopantomogramă sau OPT)
Este recomandată de medicul stomatolog înaintea primei consultații, fiind vizibili toți dinții superiori și inferiori împreună cu suportul osos (oasele maxilare), sinusurile maxilare, însumând o imagine de ansamblu ce ajută medicul și pacientul să discute despre planul de tratament;
2.2. Radiografiile digitale intraorale
Oferă detalii ale dintelui, fiind vizibile carii, rădăcina, osul și gradul de dezvoltare a dintelui, utilizându-se cel mai des în stomatologie. Acest tip de radiografie se împarte în:
A. Radiografia retroalveolară
Aceasta oferă o imagine în întregime a unui singur dinte, cuprinzând coroana, rădăcina și osul în care este ancorat. Ajută medicul să identifice probleme stomatologice precum: carii, abcese dentare, tartru, dinți erupți sau neerupți, modificări în densitatea osului, în tratamentele endodontice, parodontale sau chirugicale.
B. Radiografia Bite-wing ( cu film mușcat )
Ajută la detectarea cariilor interdentare aratând în același timp imaginea detaliată a coroanei dintelui;
C. Radiografia ocluzală
Este mai mare comparativ cu celelalte două tipuri de radiografii și cuprinde întreaga arcadă dentară împreună cu mandibula și maxilarul superior; evidențiază localizarea și dezvoltarea dinților, având ca utilitate depistarea dinților care nu au erupt, a fracturilor osoase, chisturilor, abceselor dentare sau prezența unor corpuri străine.
2.3. Tomografia computerizată (sau CBCT)
Prezintă o imagine tridimensională prin măsuri de mare precizie, examinând până la cel mai mic detaliu al zonei de interes. Reprezintă, de asemenea, un instrument de diagnosticare în specialități ca implantologie, ortodonție, parodontologie, endodonție, chirurgie orală și maxilo-facială.
3. Cât este de periculos acest tip de radiație?
Contrar mitului, radiografia dentară nu mai reprezintă o problemă pentru sănătate, datorită avansării acestei ramuri a medicinei. Deși radiografiile dentare implică un oarecare nivel de iradiere acesta este foarte scăzut prin faptul că timpul de expunere este redus (aproximativ 12 secunde). Astfel, şi cantitatea de radiații este mult mai mică.
Te invităm la clinica stomatologică Creative Dentline pentru a-ți trata afecțiunea stomatologică! Aici, medicii noştri specialişti îți vor recomanda tipul de radiografie indicată în cazul afecţiunii tale, pentru a avea parte de un tratament cât mai corect şi benefic.