Placa bacteriană versus tartru

Placa bacteriană este un depozit incolor, de o consistență moale, lipicios, format din zaharuri și bacterii ce se acumulează zilnic în cavitatea bucală și care se hrănesc cu salivă şi substanțe din alimentele pe care le consumăm. Aceasta aderă atât de suprafețele dentare dure, cât și de alte structuri ale cavității orale ca: mucoasa bucală, proteze dentare, implanturi etc.

Tartrul este un depozit dur, vizibil cu ochiul liber, de culoare brun-negricioasă, rezultat în urma calcifierii (întăririi) plăcii bacteriene care se depune pe suprafața dinților și gingiilor. Așadar, prin mineralizare cu sărurile din salivă, în timp, dacă nu este îndepărtată constant, placa dentară se transformă în tartru.

1. Cauzele apariției plăcii bacteriene și a tartrului

Principala cauză o reprezintă factorul infecțios. Bacteriile trăiesc și se dezvoltă ușor atunci când lichidele și mâncarea se combină cu saliva la nivelul cavității orale, formându-se un mediu propice pentru ca acestea să se înmulțească și să se depună pe dinți ca placă bacteriană, și mai apoi, în lipsa unei igiene dentare corespunzătoare, să formeze tartrul.

Printre alimentele cele mai comune care au un rol major în apariția depozitelor dentare sunt cele ce conțin carbohidrați, mai precis alimentele bogate în glucide (prăjituri, ciocolată, gemuri, dulcețuri, fructe dulci sau sucuri dulci) sau în amidon.

Alți factori favorizanți sunt: consistența prea moale a alimentelor, masticația pe o singură parte a maxilarului, mușcătura incorectă, caracteristicile structurii dinților și poziția lor, ph-ul salivar, procesele metabolice din organism, fumatul și bineînțeles, igiena orală precară.

2. Cum afectează acestea sănătatea dinților?

Acumularea plăcii bacteriene și a tartrului poate cauza rapid o serie de afecțiuni patologice, cele mai frecvente fiind:

• caria dentară;
• abcese dentare;
• demineralizarea dinților;
• gingivite (manifestate cu inflamații și modificări ale culorii gingiilor spre roșu violaceu, dureri și sângerări la periaj);
• parodontoză (când se distrug toate țesuturile și osul din jurul dintelui, în final dinții devenind mobili și trebuind îndepărtați).

3. Ce măsuri de prevenție există?

Este foarte important să ne autoeducăm, să învățăm, că prevenţia este cheia rezolvării multora dintre probleme noastre. Așadar, și în acest context totul ar trebui să înceapă cu prevenţia blacii bacteriene care neîndepărtată evoluează spre tartru.

Singurele metode de precauție sunt reprezentate de o igienă orală corectă, cu un periaj corect de aproximativ 2 minute după fiecare masă, utilizarea apei de gură și a aței dentare,a unei paste de dinți cu efect anti-placă, o atenție sporită asupra dietei cu limitarea consumului de carbohidrați și de zaharuri și bineînțeles prin programarea a cel puțin două vizite pe an la medicului stomatolog pentru un periaj dentar profesional înainte ca sedimentele depuse pe dantură să cauzeze probleme medicale.

Programează o vizită la clinica noastră!

Este de menționat faptul că deși în comerț există produse în prevenirea apariției tartrului, acest depozit dentar poate fi curățat doar în cabinetul stomatologic și nu acasă prin simplul periaj.

Factorul cel mai de preț în rolul pe care placa bacteriană îl are în apariția cariilor și a bolilor parodontale este timpul. Timpul poate afecta sau contribui la asigurarea sănătății cavității orale, deci, depinde de tine dacă dorești să acționezi acum pentru un zâmbet sănătos. Ne găsești pe Mihai Eminescu, nr. 17, unde vei primi ajutorul medicilor noştri stomatologi.

Distribuie acest sfat util

Explorează și alte sfaturi

Radiografiile dentare

O radiografie dentară este un examen suplimentar, esențial, indicat de medicul stomatolog, ce întregește anamneza și examenul obiectiv, permițând medicului să investigheze cu exactitate problema

Citește în continuare

Boala parodontală

Boala parodontală cunoscută popular “parodontoză” este o afecțiune inflamatorie cronică, ce progresează lent și care se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dinților precum:

Citește în continuare