Importanța igienei orale în prevenirea afecțiunilor stomatologice

Igiena orala - imagine reprezentativa

Zâmbetul este cel mai ușor mod de a te exprima deoarece este înțeles în orice limbă. Pentru a avea însă un zâmbet frumos trebuie să acorzi atenția cuvenită igienei orale. Această activitate zilnică are rolul de a păstra dinții și cavitatea bucală curate, iar în acest fel sunt prevenite apariția cariilor, bolile gingivale și respirația urât mirositoare.

Cele mai importante acțiuni de igienă orală recomandate zilnic

1. Periajul dentar


Periajul dentar este cea mai importantă măsură de prevenire a afecțiunilor stomatologice deoarece periajul efectuat corect și regulat, de două ori pe zi, dimineața și seara, va îndepărta eficient placa dentară și va preveni apariția cariilor și a afecțiunilor paradontale.

Durata și tehnica unui periaj dentar corect

Medicii stomatologi recomandă perierea dinților pentru minimum 2 minute la fiecare periere și îndepărtarea lucrărilor dentare mobilizabile, proteze, aparate dentare mobilizabile înainte de periaj. Aceste dispozitive dentare se spală separat cu periuța și pasta de dinți. 

Un periaj corect presupune executarea unor mișcări verticale și a unor rotații ușoare dinspre gingii spre fața ocluzală a dintelui (extremitatea liberă a dintelui) cu periuța înclinată la un unghi de 45 de grade față de linia gingiei. 

De asemenea, este important și sensul de periaj: se curăță mai întâi suprafețele exterioare ale dinților de sus și apoi ale dinților de jos. Urmează suprafețele interioare ale dinților de sus și apoi cele ale dinților de jos. Pentru împrospătarea respirației se recomandă și perierea limbii.  

2. Pasta de dinți potrivită


Pe piață există la acest moment o varietate foarte mare de paste de dinți pentru:

  •  prevenirea cariilor
  •  a gingivitei 
  •  tratarea sensibilității dentare
  •  albire etc. 

Oricare dintre aceste produse poate fi utilizat în funcție de nevoile fiecăruia.   

3. Periuța de dinți potrivită


La fel ca și în cazul pastei de dinți, periuța poate fi aleasă în funcție de propriile preferințe. Medicii recomandă însă evitarea unor periuțe cu peri foarte duri care pot provoca leziuni ale gingiei. 

O alternativă la periuțele clasice este și periuța electrică care se recomandă în special persoanelor cu dexteritate scăzută sau care întâmpină dificultăți la periajul manual. 

De asemenea, se poate alege și periuța interdentară, care adesea este de unică folosință și poate fi utilizată și pentru curățarea aparatelor ortodontice fixe.  

4. Ața dentară


După periajul dentar este recomandată și utilizarea aței dentare deoarece aceasta îndepărtează placa și resturile alimentare, care pot cauza sângerări gingivale și pot duce la apariția cariilor. 

5. Acțiuni de igienă orală realizate la cabinetul stomatologic


Igiena orală este un factor important pentru sănătatea noastră. De aceea, se recomandă prezentarea la medicul dentist de cel puțin două ori pe an pentru preîntâmpinarea unor afecțiuni grave și profilaxie specializată.

La Creative Dentline poți beneficia de  servicii de periaj profesional, detartraj sau albire a dinților!

 Pentru păstrarea sănătății dentare se recomandă detartrajul care presupune curățarea mecanică sau cu ultrasunete a particulelor inestetice care se crează în timp pe dinți. La Creative Dentline detartrajul poate fi urmat și de periaj profesional.

Acest procedeu are rolul de a de a îndepărta placa bacteriană, a lustrui dinții și a îndepărta petele superficiale cauzate de alimente sau tutun.

6. Albirea dinților


Practicarea unei rutine de igienă orală are ca scop și păstrarea unei nuanțe cât mai frumoase a dinților. 

Tratamentele de albire profesională și albire cosmetică a dinților se realizează cu laser, iar procedura este nedureroasă și rapidă. 

Dacă ritualul zilnic de igienă orală este dublat de ședințe periodice de profilaxie stomatologică, sănătatea dinților este garantată pentru mult timp.

Frumusețea zâmbetului tău trebuie întreținută cu grijă, regularitate și răbdare. O vizită la Clinica Stomatologică Creative Dentline va garanta sănătatea danturii tale. 

Distribuie acest sfat util

Explorează și alte sfaturi

Radiografiile dentare

O radiografie dentară este un examen suplimentar, esențial, indicat de medicul stomatolog, ce întregește anamneza și examenul obiectiv, permițând medicului să investigheze cu exactitate problema

Citește în continuare

Boala parodontală

Boala parodontală cunoscută popular “parodontoză” este o afecțiune inflamatorie cronică, ce progresează lent și care se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dinților precum:

Citește în continuare