Despre implantul dentar

În prezent, implantul dentar reprezintă cea mai de actualitate, modernă și eficientă soluție de înlocuire a dinților pierduți, dar totodată și cea mai biologică modalitate de substituire a acestora, minim invazivă, fără durere și cu vindecare rapidă.

Implantul dentar este de forma unui șurub, fabricat din titan pur, ce servește drept rădăcină artificială integrată în osul maxilar în locul dintelui/ dinților lipsă de pe arcadă, de care mai apoi se va fixa coroana dentară definitivă.

1. Avantajele tratamentului cu implant dentar:

Printre beneficiile acestei tehnici se enumeră:

  • Implantul dentar se simte, imită și funcţionează exact ca un dinte natural, pacientul neperceptând senzația de “artificial”;
  • Este durabil și rezistent;
  • Procesul de implantare este nedureros, fără disconfort și elimină riscul inflamațiilor gingiei;
  • Reprezintă singura soluție de restaurare a danturii care protejează structura osoasă;
  • Implantul dentar nu se cariază;
  • Păstrează integritatea structurii faciale;
  • Menține sănătatea dinților învecinați (eliminând necesitatea sacrificării acestora pentru a confecționa punți dentare);
  • Estetic, redă zâmbetul pacientului în cea mai naturală formă;
  • Îmbunătățește digestia și capacitatea gustativă;
  • Ajută la realizarea cu ușurință a igienei orale.

 2. Care sunt pașii inserării implantului?

Înaintea etapelor de inserare a implantului dentar, există doi pași premergători ce constau într-o consultație amănunțită și atentă a cavității bucale de către medicul stomatolog de competență și o radiografie dentară.

Acestea din urmă vor fi mai apoi interpretate de medic cu scopul de a defini exact problema cu care se confruntă pacientul și de a stabili dacă implantul dentar se impune sau nu ca fiind cea mai bună soluție pentru pacient.

 Ulterior, tratamentul prin implant dentar se desfășoară prin două mari etape distincte:

A. Etapa chirurgicală

Presupune inserarea implantului dentar în interiorul osului cu crearea unei rădăcini false, având scopul de a înlocui dinții absenți. Urmează apoi perioada de vindecare (osteointegrare) în jur de 3-6 luni când implantul se integrează în os exact ca rădăcina unui dinte normal și sănătos.

B. Etapa protetică

Presupune descoperirea implantului pe care se atașează un bont protetic (piesă metalică) deasupra căruia se realizează lucrarea finală propriu-zisă [materialele fiind alease de pacient împreună cu medicul specialist]. Aceasta durează aproximativ o lună.

Este de menționat faptul că fiecare pacient este un caz clinic unic și diferit, așadar alegerea tipului de implant și perioada de tratament variază.

3. Ce lucrări dentare se pot realiza pe implantul dentar?

În urma celei de-a doua etape a intervenției de implantologie, pe bontul protetic se pot construi diferite tipuri de lucrări pe implanturi:

1) Lucrări fixe

  • Unidentare : coroniță pe implant înșurubată sau cimentată;
  • Pluridentare: punte pe implanturi înșurubată sau cimentată.

2) Lucrări mobilizabile

  • Suprastructură pe bară metalică înșurubată în implanturi;
  • Suprastructură pe capse înșurubate în implanturi.

4. Cui i se adresează implantul dentar?

Implanturile dentare se adresează oricărui pacient căruia îi lipsesc unul sau mai mulți dinți sau chiar și celor care s-au săturat de incomoditatea și neplăcerea de a purta proteze mobile și își doresc dinți ficși.

Specialiștii clinicii noastre vor decide dacă este potrivit sau nu să apelați la implantologie, după o analiză atentă a istoricului dumneavoastră dentar, evaluarea radiografiilor dentare precum și a unor analize de sânge în caz de diverse condiții medicale (ex. diabet zaharat în special de tip 2, anumite afecțiuni ale sângelui, osteomalacie etc).

5. Ce garanție are un implant dentar?

Mulți pacienți se întreabă care e longevitatea implantului dentar. Prin studii și statistici de specialitate, se poate afirma că dintre toate manoperele stomatologice, implanturile dentare au cea mai mare rată de succes pe o perioadă de până la 20-30 de ani.

Totuşi, o influenţă majoră asupra duratei de viață a implantului o are pacientul prin conduita ulterioară (igiena orală corespunzătoare, control regulat și reducerea fumatului).

Clinica Creative Dentline vine în ajutorul celor care doresc să își restaureze complet dantura, rapid și eficient! Medicii noștri specialiști în implantologie îţi vor reda zâmbetul prin tehnici de ultimă generație, cu materiale biocompatibile, de înaltă calitate. Contactează-ne aici pentru o programare!

Distribuie acest sfat util

Explorează și alte sfaturi

Radiografiile dentare

O radiografie dentară este un examen suplimentar, esențial, indicat de medicul stomatolog, ce întregește anamneza și examenul obiectiv, permițând medicului să investigheze cu exactitate problema

Citește în continuare

Boala parodontală

Boala parodontală cunoscută popular “parodontoză” este o afecțiune inflamatorie cronică, ce progresează lent și care se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dinților precum:

Citește în continuare